9 Mayıs 2017 Salı

Bir Eğitimin Ardından...

Merhabalar...

Demiştim size daha sık yazacağım artık diye..

Geçen hafta İstanbul Barry Callebaut Akademy bizleri konuk etti.. Çok önemli çıkarımlarım oldu kendi adıma..
IMG_1655.JPG görüntüleniyor
Yine madde madde yazacağım... 

* Öncelikle biz İpeksi Tatlar olarak asla ticarete dönüşemeyecek bir iş yapıyoruz. Bunu bir kez daha anladım. Katkı ve koruyucu kullanmayarak, daha önceden hazırlanmış malzemeler kullanmayarak inanılmaz bir şekilde Don Kişot vari işçilik ve malzeme bedeli ödüyoruz. Normal bir pastane olsak, hım.. bitter çikolatalı trüf mü? tamam çocum getir %30 lük fındık pralin kovasını, aç kapağını, koy sıkma torbasına... hazır trüfleri doldur bakiimm.. tamammm... makinada kendi kendine temperlenmiş çikolatadan da getir.. kapak yap.. tamammm.. 10 dk dolaba koy.. tamamm.. yine çikolata getirin bakiim.. trüfleri de getirin.. elinize eldiven geçirin.. şu boyadığımız çikolata parçacıklarını hazırlayın.. elle trüfleri çikolataya bulayınca boyalı çikolatalara da bulayın.. bittii.... ki bu işlem yine de elle hazırlandı diye kaliteli ürünler arasında.. Biz mi ne yapıyoruz? Önce, Çikolatanın içine koyacağımız dolguyu hazırlıyoruz. bir akşam önce..Krema, çikolata ve kakao yağı veya tereyağıyla.. Sabaha katılaşmasını bekliyoruz. Şekillendiriyoruz. Bir daha dolaba koyup bekliyoruz. Sonra çikolatayı mermerde temperliyoruz.. her bir topu çikolata çatalıyla tek tek temperlenmiş çikolataya batırıyoruz. Sonuçta inanılmaz bir lezzet oluyor ama.. işçilik, süre 3-4 katı.. Malzeme bedeli en azından 3 katı..Ama içinde hiç bir koruyucu ve katkı içermiyor.. çocuğunuza bile güvenle yedirebiliyorsunuz..

* İkinci öğrendiğim şey, insanlar renkli ve parlak şeyleri sevmeye alıştırıldılar.. Aynı zamanda daha da çok şeker tüketimine alıştırıldılar..Maalesef bu renkler doğal olarak elde edilemiyor.. Edilenler çikolata da kullanılamiyor.. Doğal gıda boyası diye birşey yok dostlarım.. soğan kabuğu ve pancar, ıspanak suyundan bahsetmiyorum. Hani ambalajlanmış satılan boyalardan bahsediyorum. Çünkü soğan kabuğu, pancar vs yi çikolatada kullanamıyoruz. Eğitimde yapılan parlak ve renkli pastalarımız inanılmaz beğeni aldı.. İçim acıdı..
IMG_1615.JPG görüntüleniyorinvert şeker... glikoz şurubuna göre daha masum ama glisemik indeksini bilmek lazım..
IMG_1660.JPG görüntüleniyorİşte bu parlak şeyler var ya.. işte bu sosun içerisinde tam 300gr glikoz şurubu ve 3 gr boya var.. 3 gr hocanın gözüyle ayarlanıyor o da ayrı.. 
IMG_1656.JPG görüntüleniyorjapon pastası.. lezzet muhteşem.. ama o kırmızı nasıl oldu sizce.. tabii ki kimyasal kırmızı boya ile.. boyanın tat değişikliğini içerisindeki çarkıfelek ve mango püreleri baskılıyor..
IMG_1664.JPG görüntüleniyorNe kadar şık değil mi bu eklerler.. hı hı.. lezzetli de... içerisindeki hazır pralinle çırpılmış krema.. yapımı 5 dk. Biz akademide hayvansal krema kullandık bizim kullandığımız gibi. Ama konuştuğum diğer ustalar, ablam (ustalara göre ablayım :P ) sen dalga mı geçiyorsun çok pahalı ve tutmuyor istediğimiz gibi.. Bitkisel krema süper diyorlar.. Bitkisel krema, tohum yağlarından yapılıyor.. Hani şu tüketmeyin denilen palm yağı, ayçiçek yağı gibi...

* Ücüncü öğrendiğim şey de, hijyen bir ortamda çalıştığımız.. Eldiven takmakla olmuyor sadece hijyen.. Şef, masayı sildiği bezle spatulayı, spatulayı sildiği bezle elini silince kala kalıyorsunuz.. Söyleyince dırdırcı kadına çıkıyor adınız.. :(

* Daha çok var da uzatmayacağım.. Son olarak, bildiğimizi okumaya devam edeceğiz.. Siz bize temiz, katkısız, koruyucusuz, lezzetli ve sağlıklı olduğumuz için geliyorsunuz.. Bundan ödün vermeyeceğiz.. 

Bu yolumuzda desteklerinizle yürüyeceğimizi biliyoruz..

Çıkın çıkın gelin.. kahve de var, çay da var... yemek te (önceden haber verirseniz) var, pasta da..

Bekliyoruz...


2 yorum:

  1. ellerinize sağlık... yaptığınız bilgilendirmeler için çooook teşekkür ederiz..
    maalesef gündelik yaşamda bir çok insanin aslında bilip göz ardi ettiği veya bilmemezlikten geldiği konularla ilgili ama en önemlisi sağlığımızla ilgili hususlarda farkındalık yarattığınız için size teşekkür ederiz. bloğunuzu zevkle takip ediyorum...;-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederiz Mustafa Bey.. her zaman bekliyoruz..

      Sil